Ako je ekologická údržba zelene úspešná

V čase čoraz intenzívnejšieho využívania pôdy a s tým súvisiaceho vymierania druhov sú rozsiahle využívané oblasti, ako sú ovocné lúky, svahy, priekopy, cesty, suché trávnaté plochy alebo zeleň pri ceste, dôležitým biotopom a útočiskom pre veľké množstvo živočíšnych a rastlinných druhov. Aby sme sa o tieto oblasti mohli správne starať z ekologického hľadiska, je potrebné zvážiť niekoľko vecí.

Riešením nie je ani kosenie

Pokiaľ ide o kosenie, ochrana prírody stojí pred dilemou. Rozsiahle kosenie je nevyhnutné na udržanie otvorených oblastí a na zabezpečenie rozmanitej flóry, a tým dôležitého biotopu pre bohatú faunu. Ale súčasne sú zvieratá aj hmyz zranené a náhle im je odobraté miesto ich pobytu. Čo však robiť, ak nie je kosenie ani kosenie to pravé? V spoločnosti AS-Motor je tento konflikt dobre známy. Výrobca kosačiek na vysokú trávu ponúka správne kosačky presne pre tieto náročné oblasti použitia, ktoré sa vyznačujú svahmi, kríkmi, vysokou trávou a nepriechodným terénom. Odborníci z ASMotor preto odporúčajú, aby sa kosenie rozsiahlych oblastí prispôsobovalo ekologickým súvislostiam a cieľom ochrany prírody. Vždy s cieľom zachovať a v najlepšom prípade zvýšiť rozmanitosť druhov.

Pri kosení je rozhodujúca frekvencia údržby a doba údržby

Frekvencia starostlivosti a doba starostlivosti majú predovšetkým rozhodujúci vplyv na to, ktoré živočíšne a rastlinné druhy sa natrvalo usadia na danom území. Bohužiaľ neexistuje ideálne udržiavacie obdobie pre všetky druhy súčasne. Preto každé plánovanie údržby musí brať do úvahy, ktoré druhy by sa mali chrániť a propagovať. Aby boli účinky kosenia na flóru a faunu čo najmenšie, mal by sa v oblasti vykonať čo najmenší zásah, ale podľa potreby. Nie sú možné žiadne opatrenia na údržbu, pretože by to spôsobilo stratu biotopu niektorých dôležitých rastlín. Aby sa zabránilo zásahu do krovín, je na stredoeurópskych lúkach potrebných najmenej jeden alebo dva zárezy. Výnimkou je niekoľko lúk chudobných na živiny, na ktorých stačí kosiť každé dva alebo tri roky. Pri zadávaní miesta bohatého na živiny externe sú potrebné najskôr dva až tri odrezky a zber odrezkov.

Pokiaľ ide o udržovacie obdobie, je dôležité venovať väčšiu pozornosť cieľu, na ktoré druhy sa zameranie propagácie zameriava. Mali by ste vziať do úvahy nasledujúce body:

  • Prvá kosba musí byť ukončená pred začiatkom vegetačného obdobia, teda do polovice marca, aby nedošlo k rušeniu vtákov hniezdiacich na zemi.
  • Plochy bohaté na kvety by sa mali kosiť iba vtedy, keď väčšina rastlín, najmenej však 50 percent, vybledla a semená už boli zasiate.
  • Ak je množstvo hmyzu veľké, kosenie by sa malo vykonať v skorých ranných alebo neskorých večerných hodinách, keď hmyz hľadajúci nektár tam ešte nie je alebo už ustúpil. Hmyz je tiež menej aktívny v chladnejších alebo veterných dňoch a pri zatiahnutej oblohe.
  • Na ochranu vtákov a voľne žijúcich živočíchov by sa prvý rez mal podľa možnosti odložiť na polovicu júla.
  • Najlepším spôsobom, ako chrániť divú zver, je zhoršiť večer pred odchodom z oblastí a umiestnením pachových značiek.
  • Oneskorené kosenie smerom k letu je pozitívne pre rastliny, hmyz a pavúky.
  • Veľmi neskoré kosenie na jeseň je ideálne pre vtáky, cicavce, obojživelníky a plazy. Je však potrebné poznamenať, že veľmi neskoré kosenie môže mať negatívny vplyv na biodiverzitu rastlín.
  • Kosenie mimo vegetačného obdobia sa neodporúča, pretože s odrezkami sa nebude hýbať a zvieratá budú vyrušované v zimnom spánku.

Kosenie správnym smerom

Smer kosenia je nevyhnutný na ochranu zvierat a hmyzu počas kosenia. Odborníci spoločnosti AS Motor odporúčajú kosiť od stredu povrchu smerom von (obrázok 1). Zvieratá v oblasti sú tak vytlačené na okraj a môžu utiecť pri ochrane vegetácie. To isté platí pre kosenie v pásoch (pozri obrázok 2). Na ochranu zvierat na zemi alebo padajúceho hmyzu musí byť vždy dodržaná výška kosenia najmenej osem centimetrov.

Nesekajte všetko naraz

Aby sa nezničili hodnotné obytné a ústupové priestory, je potrebné vyhnúť sa veľkému a súčasnému koseniu. Namiesto toho by sa mali kosené plochy chrániť ako únikové a únikové plochy pre zvieratá. Subpopulácie flóry sa navyše môžu nerušene ďalej rozvíjať a potom znovu osídliť pokosené oblasti. Tieto takzvané staré trávnaté pásy by mali mať ideálne rozmery 10 x 50 metrov a kosiť by sa mali až v nasledujúcom roku. V závislosti od možnosti a cieľa ochrany by malo byť desať až 20 percent plochy ponechaných nepokosených. Pri kosení plôch po rezoch sa odporúča princíp posúvania a otáčania pásov ležiacich ladom (obrázok 3). Ak sa naopak má alebo musí celá plocha pokosiť do dvoch týždňov, odporúča sa takzvané pásové alebo mozaikové kosenie (obrázok 4).

Záverom možno povedať, že vyššie uvedené odporúčania sú pre ekologicky orientovaný manažment krajiny relatívne ľahko implementovateľné a v ideálnom prípade by sa mali stať štandardom. Aj keď neexistuje ochranná starostlivosť pre všetky zvieratá, existuje veľa drobných vylepšení, ktoré je možné dosiahnuť dodržaním uvedených zásad a tieto zlepšenia môžu významne zlepšiť prežitie populácií.

 

Ako je ekologická údržba zelene úspešná – PDF