Kosenie svahov: Odborníci z AS-Motor poskytujú tipy na rôzne kosačky

Kosenie na svahoch je ťažké - v závislosti od stroja sa postupy líšia spôsobom, ktorý si ste si mali uvedomiť.

Ručne vedené,  pojazdné alebo diaľkovo ovládané: Aký je najlepší spôsob práce na svahu? Aké vlastnosti by mala mať kosačka na jazdu v strmom teréne? A prečo by sa dosah diaľkovo ovládal kosačky nemal naplnené vykonať ani v známych oblastiach? Odborníci z AS-Motor Germany GmbH & Co KG zhromaždili niekoľko praktických rád, ktoré nielen uľahčujú prácu, ale zabezpečujú aj vyššiu bezpečnosť pri kosení svahu.

Ručne vedené kosačky

Po určitom stúpaní by mali ručne vedené zariadenia pracovať vždy priečne k svahu. To je pre obsluhu menej namáhavé ako vedenie kosačky hore a dole. Obraty by sa mali robiť do kopca, pretože zariadenie môže zrýchliť, keď je otočené z kopca; v extrémnych prípadoch sa môže kosačka dokonca rozkývať. Používateľ by nemal kráčať priamo v dráhe kosačky; čím je svah strmší, tým viac by sa mal operátor opierať o svah kráčaním trochu nižšie. Mierne otočenie riadidiel z kopca - ako pri práci pozdĺž plotu alebo budovy - výrazne zlepšuje jednoduchosť ovládania.

Pojazdné kosačky

Pretože sa obsluha nachádza na pojazdnej kosačke, musí byť vždy vhodná pre svah. Nízke ťažisko a špeciálne vlastnosti, ako je pohon všetkých kolies, uzávierka diferenciálu a / alebo špeciálne pneumatiky, zaisťujú, že kosačka udržuje trakciu aj v prudkých stúpaniach. Informácie týkajúce sa stability kosačky musia byť vždy známe. Prah preklopenia pojazdovej kosačky je definovaný ako otočenie riadenia úplne do jedného smeru; zariadenie sa nemôže prevrátiť, pokiaľ nie je prekročená táto hodnota stability. Ale rozdiely existujú aj medzi podobnými modelmi, čo ilustruje rodina AS-Motor Sherpa: AS 915 Sherpa 2WD a AS 920 Sherpa 2WD majú stabilitu 18 stupňov priečne k svahu, AS 940 Sherpa 4WD stabilitu 20 stupňov a verzia XL a diaľkovo ovládaný model RC majú v jazdnom režime stabilitu 21 stupňov. Ak je AS 940 Sherpa 4WD RC ovládaný na diaľku, stabilita je 33 stupňov.

Ak je terén strmý, je ťažké pri práci na svahu udržiavať sediacu pozíciu operátora. Preto sa musia kosačky s pojazdom pohybovať po svahoch do kopca a z kopca. Pracovníci obsluhy by mali byť opatrní, aby sa vyhli nerovnostiam pôdy, ktoré by mohli neúmyselne spôsobiť sklon kosačky v extrémnom uhle, najmä pri otáčaní. Pretože však pohyb hore a dole z kopca v jazdnej prevádzke kladie na obsluhu aj fyzické nároky, je zvlášť výhodné mať pojazdovú kosačku, ktorá sa dá v strmom teréne prepnúť na diaľkové ovládanie.

 

Diaľkovo ovládané kosačky

Diaľkovo ovládané zariadenia umožňujú kosenie priečne na svah, ako aj hore a dole. Pri jazde na čerstvých rezancoch buďte opatrní, aby sa neznížila trakcia a nehrozilo tak pošmyknutie kosačky. Ak pracujete priečne na svah, kosenie by sa malo uskutočňovať zhora nadol, aby sa nad kosačkou ukladala pokosená tráva. Ďalej je dôležité nechodiť pod alebo pred kosačkou. V prípade rotačných kosačiek by ste sa tiež nemali vyhýbať pravej strane, pretože rotácia nožov v smere hodinových ručičiek urýchľuje rezanie a cudzie predmety vpravo a vpravo vzadu. Najbezpečnejšia poloha pre používateľa je teda za strojom na ľavej strane. Diaľkovo ovládané kosačky by nikdy nemali byť úplne využité, ani keď kosíte dobre známy terén. Tu je dôvod: Iba operátor, ktorý kráča v blízkosti kosačky, je schopný včas detekovať cudzie predmety.

Okrem týchto rád poskytujú užitočné informácie návody na obsluhu zariadení AS-Motor. Prevádzkové príručky sú povinným čítaním pre bezpečné a správne používanie kosačky; ak by sa tu citované údaje odchyľovali od informácií v návode na obsluhu, potom majú prednosť informácie v návode na obsluhu. Tieto informácie sú prístupné na www.as-motor.com. . Kanál spoločnosti AS-Motor na YouTube tiež poskytuje videá o bezpečnosti výrobkov na rôznych kosačkách: https://www.youtube.com/channel/UCLqXsENxtcHxyEQ4zUO147g.

Kosenie svahov: Odborníci z AS-Motor poskytujú tipy na rôzne kosačky – PDF